Kurser

Kurser 2020

Höstens grundkurs är fulltecknad men lämna gärna in en intresseanmälan för kommande kurser. 

Varje termin är det en grundkurs i litografi,  som vänder sig till dig som är intresserad av, eller har sysslat med konstnärligt skapande. Höstens grundkurs startar lördagen den 12 september. Dessutom finns möjlighet till enstaka kursdagar och workshops. 

Grundkurserna äger rum på Litografiska Museet under fem hela lördagar. I kursen ingår en orientering om litografins historia och grunderna i litografiskt tryck från sten med möjlighet att göra ett eget tryck.
Eftersom antalet kursdeltagare är litet kan vi bygga på vars och ens förutsättningar och ambitioner, så att både amatörer och yrkesverksamma konstnärer kan börja från sin nivå. Första kursdagen blir det en introduktion av kursen och litografins historia. Då får också alla deltagare under handledning pröva på de första grunderna i litografi. De övriga kursdagarna får deltagarna i egen takt pröva på att litografera. Ingen behöver vänta på att komma vidare i processen och den som vill pröva på flerfärgstryck eller andra speciella tekniker får möjlighet till det.
 
Målet är att ge en orientering om alla vanliga moment i processen från att preparera stenen till att trycka färdiga upplagor, inklusive flerfärgstryck. Möjligheten finns sedan att komma tillbaka till museet och arbeta vidare mer eller mindre självständigt mot en mindre ateljéavgift.  
 
Huvudansvarig för kurserna är huddingekonstnären Hans Kellerman, som efter behov stöds av andra konstnärer och grafiker vid museet. Kursavgiften är 3 000 kr, inklusive luncher, kursmaterial och medlemsavgift i Litografklubbens Arkiv. Om du redan är medlem är avgiften 2 800 kr.
 
Höstens grundkurs är nu fulltecknad, men du kan gärna lämna in en intresseanmälan för kommande kurser till info@litografiskamuseet.se eller per tel 08 746 90 91. Först till kvarn gäller. 

Enstaka kursdagar i litografi

Om du har tidigare erfarenhet av grafiska tekniker finns det också möjlighet att få en kort introduktionskurs i litografi. Kostnad per dag är 600 kr per person. Då ingår handledning, material och lunch. 
Förfrågningar: tel 08 746 90 91 eller mail info@litografiskamuseet.se 

Planerade workshops i mokurito – senareläggs

Chiyuki Hozumi med ett tryck i mokurito

Den japanska konstnärinnan Chiyuki Hozumi hade en mycket uppskattad utställning och flera workshops i mokurito i augusti 2018. På grund av coronaepidemin senareläggs hennes besök ytterligare det ett år. 

Mokurito eller mokulito är en teknik som uppfanns av en japansk konstnär och konstprofessor i mitten av 1900-talet och som bygger på samma principer som klassisk litografi, men man tecknar på plywood i stället för på sten. Man kan också trycka utan tillgång till tryckpress.

Förfrågningar och anmälningar: tel 08 746 90 91 eller mail info@litografiskamuseet.se