Kurser

Kurser och workshops 2020

 Varje termin är det en grundkurs i litografi,  som vänder sig till dig som är intresserad av, eller har sysslat med konstnärligt skapande. Dessutom finns möjlighet till enstaka kursdagar och workshops. I augusti ordnas två workshops i mokurito – litografi på trä – under veckorna 34 och 35. Se mer information nedan. 

Grundkurserna äger rum på Litografiska Museet under fem hela lördagar. I kursen ingår en orientering om litografins historia och grunderna i litografiskt tryck från sten med möjlighet att göra ett eget tryck.
Eftersom antalet kursdeltagare är litet kan vi bygga på vars och ens förutsättningar och ambitioner, så att både amatörer och yrkesverksamma konstnärer kan börja från sin nivå. Första kursdagen blir det en introduktion av kursen och litografins historia. Då får också alla deltagare under handledning pröva på de första grunderna i litografi. De övriga kursdagarna får deltagarna i egen takt pröva på att litografera. Ingen behöver vänta på att komma vidare i processen och den som vill pröva på flerfärgstryck eller andra speciella tekniker får möjlighet till det.  
Huvudansvarig för kurserna är huddingekonstnären Hans Kellerman, som efter behov stöds av andra konstnärer och grafiker vid museet. 
Årets första kurs kurs i litografi började den 22 februari. Nästa kurs är i höst men redan nu kan du lämna in en intresseanmälan. 
Kursavgiften är 3 000 kr, inklusive luncher, kursmaterial och medlemsavgift i Litografklubbens Arkiv. Om du redan är medlem är avgiften 2 800 kr. 

För anmälan och frågor, kontakta Litografiska Museet, info@litografiskamuseet.se eller tel 08 746 90 91. Ingen fast anmälningstid utan först till kvarn gäller. 

Enstaka kursdagar i litografi

Om du har tidigare erfarenhet av grafiska tekniker finns det också möjlighet att få en kort introduktionskurs i litografi. Kostnad per dag är 600 kr per person. Då ingår handledning, material och lunch. 
Förfrågningar: tel 08 746 90 91 eller mail info@litografiskamuseet.se 

Workshops i mokurito augusti 2020

Chiyuki Hozumi med ett tryck i mokurito

Den japanska konstnärinnan Chiyuki Hozumi hade en mycket uppskattad utställning och flera workshops i mokurito i augusti 2018. Hon kommer tillbaka nu i sommar med utställning och workshops.

Mokurito eller mokulito är en teknik som uppfanns av en japansk konstnär och konstprofessor i mitten av 1900-talet och som bygger på samma principer som klassisk litografi, men man tecknar på plywood i stället för på sten. Man kan också trycka utan tillgång till tryckpress.

I år anordnar museet två workshops under ledning av Chiyuki under tre heldagar veckorna 34 och 35 med högst fem deltagare per tillfälle. Inga förkunskaper krävs.

Kursavgiften är 3 000 kr för de tre dagarna, inklusive allt material och en enklare lunch. Medlemskap i Litografklubbens Arkiv ingår – redan medlem betalar 2 800 kr.

Förfrågningar och anmälningar: tel 08 746 90 91 eller mail info@litografiskamuseet.se