Amalia Årfelt och Eva Kerek – stipendiatutställning

Amalia Eva affisch A3-lowÅrets stipendiatutställning: Amalia Årfelt och Eva Kerek 
25 sept – 23 okt 2016 

Den 25 september är det vernissage på en utställning med museets tidigare stipendiater till Cecilia Frisendahls minne – Amalia Årfelt och Eva Kerek. På litografiska Museet har båda två arbetat med litografi men med helt olika och mycket personliga uttryck.

Djur i hagen
Eva Kerek: Djur i hagen

Så här presenterar Eva Kerek sig: ”Jag jobbar med målningar där alla verk berättar en historia. Min rika färgpalett och ett perspektiv som kan förändras flera gånger i en och samma målning skapar mycket komplexa miljöer. Intressant nog finns det ofta en överdimensionerad stor människofigur med blankt ansikte i de skapade rum som annars består av familjära köksprylar, växter eller mattor målade med yttersta noggrannhet. I mina målningar blir färgytor ofta tunna, eller transparenta och deras genomtänkta placering på varandra skapar ett visuellt perspektiv som stärker känslan av en berättelse. Den rika visuella värld som presenteras är uppenbarligen personlig och jag själv vet inte vart jag är på väg när jag står och målar.”

Papegoja
Amalia Åkerfelt

Amalia Årfelt finns representerad på många offentliga platser i Sverige med sina härliga grisar, hundar och andra djur. Hon är också grafiker och bildkonstnär och arbetar med flera olika tekniker.
Författaren Björn Berglund skriver så här om Amalias konst: ”..Alla borde få komma på besök i ditt menageri, smyga i dina trädgårdar, fiska med sina ögon dina näbbfiskars nyfikna blickar -till sig.
…Du upphöjer djuren med din konst, men ofta ser de skrämda eller i alla fall förvånade ut. Fast dom bjuder till.
Helt uppenbart lyckas du med konststycket att förädla vallmoblommor och fåglar. – Detta var inte Liljefors metod – genom att hybridisera dom med en människa.
”Jag gör min egen natur” sa du. Efter att jag pressat dig på den punkten. ”För jag gör som jag vill när jag målar”

Det blir en garanterat färgstark utställning!