Kurser

Nya kurser i litografi våren 2023

Vårens grundkurser i litografi startar lördag 14 januari och tisdag 31 januari. Båda kurserna pågår fem lördagar respektive fem tisdagar i rad.

Varje termin håller vi minst en grundkurs i litografi. Kurserna vänder sig till dig som är intresserad av eller redan har hållit på med konstnärligt skapande. Det finns även möjlighet till enstaka kursdagar och workshops. 

Anmäl dig eller anmäl intresse för kommande kurser till info@litografiskamuseet.se eller på tel 08-746 90 91. Först till kvarn gäller. 

Kursinnehåll
Grundkurserna äger rum på Litografiska Museet under fem hela lördagar och tisdagar. I kursen ingår orientering om litografins historia och grunderna i litografiskt tryck från sten, med möjlighet att göra ett eget tryck. Eftersom antalet kursdeltagare är litet kan vi bygga på vars och ens förutsättningar och ambitioner, så att både amatörer och yrkesverksamma konstnärer kan börja från sin nivå. Första kursdagen innehåller en introduktion av kursen och litografins historia. Då får också alla deltagare under handledning pröva på de första grunderna i litografi. De övriga kursdagarna får deltagarna i egen takt pröva på att litografera. Ingen behöver vänta på att komma vidare i processen och den som vill pröva på flerfärgstryck eller andra speciella tekniker får möjlighet till det.

Mål
Målet är att ge en orientering om alla vanliga moment i processen, från att preparera stenen till att trycka färdiga upplagor, inklusive flerfärgstryck. Möjligheten finns sedan att komma tillbaka till museet och arbeta vidare mer eller mindre självständigt, detta mot en mindre ateljéavgift.

Lärare
Lärare på lördagskurserna är Maria Lindström. Maria är en konstnär som arbetar med grafik och har undervisat många år i litografi på Kungliga Konsthögskolan och på Grafikskolan. Lärare på tisdagskurserna är Tommy Solum och Linda Samuelsson – båda arbetar på Litografiska Museet. Linda Samuelsson är museipedagog och konstnär, Tommy är tryckare. 

Kursavgiften är 3 000 kr, där ingår allt kursmaterial och medlemskap i Litografklubbens arkiv (av försäkringsskäl). Fryslunch och loka/lättöl finns att köpa.Enstaka kursdagar i litografi

Kort introduktionskurs
Om du har tidigare erfarenhet av grafiska tekniker finns det också möjlighet att få en kort introduktionskurs i litografi. Kostnad per dag är 600 kr per person. Då ingår handledning och material. 

Förfrågningar: mail info@litografiskamuseet.se eller tel 08-746 90 91.