Kurser

Nya kurser i litografi våren 2022

Vårterminens två grundkurser i litografi startar den 5 februari och den 12 mars. Båda kurserna pågår fem lördagar i rad.

Varje termin håller vi minst en grundkurs i litografi. Kurserna vänder sig till dig som är intresserad av eller redan har hållit på med konstnärligt skapande. Våren 2022  startar kurser den 5 februari respektive den 12 mars. Det finns även möjlighet till enstaka kursdagar och workshops. 

Anmäl dig eller anmäl intresse för kommande kurser till info@litografiskamuseet.se eller på tel 08-746 90 91. Först till kvarn gäller. 

Grundkurserna äger rum på Litografiska Museet under fem hela lördagar. I kursen ingår orientering om litografins historia och grunderna i litografiskt tryck från sten, med möjlighet att göra ett eget tryck.
Eftersom antalet kursdeltagare är litet kan vi bygga på vars och ens förutsättningar och ambitioner, så att både amatörer och yrkesverksamma konstnärer kan börja från sin nivå. Första kursdagen innehåller en introduktion av kursen och litografins historia. Då får också alla deltagare under handledning pröva på de första grunderna i litografi. De övriga kursdagarna får deltagarna i egen takt pröva på att litografera. Ingen behöver vänta på att komma vidare i processen och den som vill pröva på flerfärgstryck eller andra speciella tekniker får möjlighet till det.
 
Målet är att ge en orientering om alla vanliga moment i processen, från att preparera stenen till att trycka färdiga upplagor, inklusive flerfärgstryck. Möjligheten finns sedan att komma tillbaka till museet och arbeta vidare mer eller mindre självständigt, detta mot en mindre ateljéavgift.  
 
Huvudansvarig för kurserna är konstnären Hans Kellerman, vid behov med hjälp av andra konstnärer och grafiker vid museet. Kursavgiften är 3 000 kr, inklusive lunch, kursmaterial och medlemsavgift i Litografklubbens Arkiv. Om du redan är medlem är avgiften 2 800 kr.

Enstaka kursdagar i litografi

Om du har tidigare erfarenhet av grafiska tekniker finns det också möjlighet att få en kort introduktionskurs i litografi. Kostnad per dag är 600 kr per person. Då ingår handledning, material och lunch. 

Förfrågningar: mail info@litografiskamuseet.se eller tel 08-746 90 91.

Vi planerar nya workshops i mokurito

Chiyuki Hozumi med ett tryck i mokurito.

Den japanska konstnären Chiyuki Hozumi hade en mycket uppskattad utställning och flera workshops i tekniken mokurito i augusti 2018. Hösten 2021 har hon en ny utställning på museet, den 31 oktober–21 november. Vi planerar även för nya kurser med henne, preliminärt under 2022. Vi återkommer så snart vi har mer information!

Mokurito eller mokulito är en teknik som uppfanns av en japansk konstnär och konstprofessor i mitten av 1900-talet och som bygger på samma principer som klassisk litografi, men man tecknar på plywood i stället för på sten. Man kan också trycka utan tillgång till tryckpress.

Förfrågningar och anmälningar: mail info@litografiskamuseet.se eller tel 08-746 90 91.