Kurser

Kurser i litografi våren 2024

Kurserna pågår fem lördagar respektive fem måndagar i rad.

  • Lördagar 13/1 – 9/2
  • Måndagar 15/1 – 12/2
  • Lördagar 24/2 – 22/3
  • Måndagar 8/4 – 6/5

Varje termin håller vi grundkurser i litografi. Kurserna vänder sig till dig som är intresserad av eller redan har hållit på med konstnärligt skapande. Det krävs inga förkunskaper för att lära sig trycktekniken . Det finns även möjlighet till enstaka kursdagar och workshops. 

Anmäl dig eller anmäl intresse för kommande kurser till info@litografiskamuseet.se eller på tel 08-746 90 91. Först till kvarn gäller. 

Kursinnehåll
Grundkurserna äger rum på Litografiska Museet under fem hela lördagar eller tisdagar. I kursen ingår orientering om litografins historia och grunderna i litografiskt tryck från sten, med målet att göra ett egna tryck. Eftersom antalet kursdeltagare är max fem kan vi bygga på vars och ens förutsättningar och ambitioner, så att både amatörer och yrkesverksamma ”konstnärer” kan börja från sin nivå. Så att alla deltagare under handledning kan prova på att trycka sina alster.

Mål
Målet är att ge en orientering om alla vanliga moment i processen, från att preparera stenen till att trycka färdiga upplagor, inklusive flerfärgstryck. Möjligheten finns sedan att komma tillbaka till museet och arbeta vidare mer eller mindre självständigt, detta mot en mindre ateljéavgift.

Lärare
Lärare på lördagskurserna är Magdalena Kellerman och Karin Södergren. Båda är konstnärer som arbetar med grafik och har undervisat många år i litografi . Lärare på tisdagskurserna är Tommy Solum och Linda Samuelsson – båda arbetar på Litografiska Museet. Linda Samuelsson är museipedagog och konstnär, Tommy är tryckare. 

Kursavgiften är 3 250 kr, där ingår en del kursmaterial och medlemskap i Litografklubbens arkiv (av försäkringsskäl). Fryslunch och vatten/lättöl finns att köpa.

Kort introduktionskurs
Om du har tidigare erfarenhet av grafiska tekniker finns det också möjlighet att få en kort introduktionskurs i litografi. Kostnad per dag är 600 kr per person. Då ingår handledning .

Förfrågningar: mail info@litografiskamuseet.se eller tel. 08-746 90 91.