Nya stipendiater utsedda – Cecilia Frisendahls litografistipendium 2017

Vid dagens årsmöte med Litografklubbens Arkiv tillkännagavs vilka stipendiater som har fått Cecilia Frisendahls litografistipendium 2017.  De är Berta Guerra Aredal och Linda Fröberg.

Berta Guerra Aredal har utbildats vid Faculty of Arts, University of Chile, Santiago, vid Konstfack, Stockholm och The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design i Wroclaw, Polen. Hon har även deltagit i ett stort antal workshops och kurser och innehaft stipendier i Sverige, Tyskland, Polen, Mexiko, Chile och USA. Hennes verk har visats på många utställningar, både separata och samlinsutställningar runt om i världen.

Linda Fröberg är en ung konstnär som nu går andra året på Grafikskolan i Stockholm. Hon har gått kurser vid Folkuniversitet och Gotlands konstskola. Hon är medlem i Roslagsmålarna och har medverkat i många av deras utställningar. Hon har även ställt ut på Gotlands konstmuseum och Almedalsbiblioteket på Gotland. Just nu deltar hon i Grafiskolans samlingsutställning på Grafiska Sällskapet.

Syftet med stipendiet är att främja utvecklingen av stenlitografi som konstart. Stipendiaten får möjlighet att under ett år arbeta i Litografiska Museets verkstad, att trycka en upplaga i Johanna och att ställa ut på museet.

Motivering
Juryn har valt två konstnärer som strävar efter att förnya sig.
Berta Guerra Aredal är en mycket erfaren konstnär som har arbetat med många grafiska uttrycksformer och som ständigt prövar nya möjligheter. Inspirerad av Litografiska Museets workshop med Ernst Hanke vill hon nu arbeta vidare med att kombinera hans metod att reducera färger på en enda sten med en annan metod ”manière noir”, där konstnären går från mörkt till ljust.
Linda Fröberg har med sitt experimenterande bildspråk ett lovande konstnärskap framför sig. I Litografiska Museet kommer hon att under sakkunnig ledning kunna fördjupa och utveckla sin litografiska teknik. Stipendiet kommer att ge henne förutsättningar för att fritt använda den litografiska tekniken i sitt konstnärskap.