Den 6 december firas litografins dag, framför allt i Tyskland. För nästan 200 år sedan gav litografins uppfinnare, Alois Senefelder, ut sin lärobok i litografi som sedan dess har fungerat som en ”bibel” för alla som håller på med litografi. Där berättar han om den berömda tvättlistan som blev det första steget mot en världsomspännande uppfinning. Han berättar också om alla sina experiment för att få fram det perfekta trycket.
Anledningen till att litografins dag firas i Tyskland är naturligtvis att Alois Senefelder verkade i Bayern. I Offenbach nära Frankfurt lever fortfarande minnet av Senefelder tack vare att Senefelder redan år 1800 hjälpte musikförläggaren Johann Anton André att trycka noter, bland annat Mozzarts musik med den nya uppfinningen.
Litografins dag firas i år med ett internationellt symposium i Offenbach. På plats finns Litografiska Museets Jan af Burén, som har skrivit den mycket läsvärda boken Litografien: en snilleblixt, där man kan läsa om den fantastiska uppfinningen och om hur den togs emot i Sverige.
Hör också Thomas Millroths essä Litografin minner om en sundare konstvärld, som sändes i P1 den 4 augusti i år. Länk till programmet.