Mokurito – japansk trälito

Mokurito – litografiskt tryck på trä i stället för på sten utvecklades av den japanske konstnären och konstprofessorn Seishi Ozaki på 1970-talet. 
Nu introducerar Litografiska Museet Mokurito i Sverige. Den japanska konstnären Chiyuki Hozumi kommer till Sverige och Litografiska Museet i augusti–september och visar den 18 augusti och två veckor framåt sina färgstarka mokuritotryck i en utställning på museet. Alla litografierna är handtryckta i små upplagor och finns till försäljning. 
Chiyuki Hozumi har ställt ut dussintals gånger i Japan och på andra håll i världen, bl a i Spanien, Nederländerna, Argentina, Bulgarien och Italien.  About Mokurito in English.

Under helgerna demonstrerar Chiyuki Hozumi hur det går till att skapa i mokurito. Hon kommer dessutom att hålla tre tredagars workshops i mokurito. 
Under de tre dagarna kommer deltagarna att lära sig de olika momenten: Att preparera en björkplywoodplatta, teckna  med fet krita eller speciell märkpenna, preparera tryckarken och trycka. Deltagarna får göra två olika tryck i upplagor på 3-5 blad.
Tider:
22–24 augusti 9.30-16.00
29–31 augusti 9.30 – 16-00
12–14 september 9.30-16.00
Kursavgift: 3 000 kr, inkl. allt material.