Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /storage/content/15/180615/litografiskamuseet.se/public_html/wp-content/plugins/wp-hapity/functions.php on line 740

Hans Anderssons samling digitaliserad

Litografiska Museet förvärvade för några år sedan en mycket intressant samling med ett hundratal äldre litografier från Hans Andersson, Huddinge. Litografierna har visats i en utställning Från Stockholm till Paris. Nu är hela samlingen digitaliserad och tillgänglig i Museets digitala bildarkiv. Om man söker på ”Hans Andersson” får man upp alla verk som ingår i samlingen.

Strixner 1817

De äldsta bladen i samlingen är från 1817 – 1830 och är framställda av Johann Nepomuk Strixner, en av de främsta i den tidens Tyskland som behärskade den nya tekniken att framställa litografiska bilder.
I samlingen finns också blad av några av de första svenska konstnärer som lärde sig litografi – Carl Johan Billmark, Hjalmar Mörner och Fritz von Dardel. De fick sin utbildning och bodde i perioder utomlands i framför allt Frankrike, Tyskland och Italien.
Billmark är mest känd för sina stora panoramabilder över Stockholm. Han steg upp i en luftballong över Bredablick på Skansen. Därifrån tecknade han utsikten över Stockholm och gjorde verket färdigt i Paris där det 1868 trycktes hos den tidens främsta litografiska tryckeri Lemercier & Cie. De få exemplaren som finns kvar är på Kungliga Biblioteket och Stockholms stadsmuseum.

Mörner 1837
Billmark, Lyon