För skolor

Det är en spännande upplevelse för ett barn att själv rita på stenen och att vara med om det magiska ögonblicket då bilden dyker upp på pappret. Många stolta skolbarn har gått iväg från museet med sin egen litografi i handen. Sedan kommer de tillbaka och har en egen visning av museet för sina föräldrar.

IMG_4972

Eleverna får en kort introduktion i litografi och annat tryck och får sedan pröva på att rita på en sten. De får pröva på att rita ”taggar” på sten och vara med om det magiska ögonblick då bilden förs över till papper som de sedan får ta med som minne av besöket. Att sedan få med sig klassens eget litografiska blad är en spännande upplevelse!

Gruppbesök

Gruppbesöken sker lämpligast i halvklass. Det är minst två yrkeskunniga guider som berättar om litografi och visar hur det praktiskt går till att trycka. Det finns stora möjligheter att alternera med t ex idrott, eftersom det finns goda möjligheter för detta  i den stora parken på Sundby Gård. Det finns också en matsäcksstuga på Sundby Gård.

Skapande skola

KulTur

Huddinge kommun och Litografiska Museet har ett avtal om gruppbesök för kommunens skolor, men alla skolor är välkomna att boka besök. För skolklasser i Huddinge kommun är det gratis att göra ett bokat klassbesök. Skolklasser från övriga kommuner betalar 500 kr per grupp på max 20 elever.

Litografiska Museet finns med i Svenskt Kulturarvs app KulTur som vänder sig till skolor, främst för mellanstadiet. Appen är gratis och består av historiskt material i form av olika filmer, texter, bilder och quizar från olika kulturarvsplatser runt om i Sverige. Utvecklingen av appen har gjorts av föreningen Svenskt Kulturarv tillsammans med lärare, elever och kunniga personer inom kommunikation och spelutveckling. KulTur-appen kan användas på en smartphone eller på en surfplatta – i skolan, hemma, på resan eller på plats på någon av kulturarvsplatserna. På så sätt kan unga på ett underhållande och roligt sätt ta del av våra kulturskatter samtidigt som appen kan fungera som ett stöd åt lärare i historieundervisningen.

Läs mer om hur man kan använda KulTur-appen i skolan.

IMG_6064

Bokning

Beroende på vilken årskurs eleverna går anpassar museet visningarna till detta. Kontakta oss i god tid så kan vi förbereda med guider och material efter era önskemål.
Telefon: 08-746 90 91
e-post: boka@litografiskamuseet.se
eller använd Boka-formuläret längst ner på sidan.

Skapande skola

Under läsåret 2016/2017 medverkar Litografiska Museet i Huddinge kommuns satsning på Skapande Skola. Med start i september pågår ett affischprojekt för elever på mellanstadiet som involverar samhällskunskap och bild i nära samarbete med respektive lärare. Syftet med projektet är att eleverna ska våga ge ord och bild till sin åsikt eller tanke/reflektion och att använda den grafiska tekniken för att dela med sig åt andra. Vid tre tillfällen får eleverna kunskaper om den litografiska tekniken, dess historia och utveckling. Totalt deltar nio klasser från Östra grundskolan, Tomtbergaskolan och Segeltorpsskolan.

IMG_8967
”Drömtorget i Skogås”Alla elever i årskurs 4 på Östra grundskolan o Skogås har tillbringat två halvdagar på museet och arbetat med ett affischprojekt. Eleverna har fått kunskaper om affischen som uttrycksform, den litografiska tekniken och hur den använts för att sprida information och bilder. Projektet är kopplat till elevernas undervisning i samhällskunskap och det gemensamma temat för affischerna är ”Drömtorget i Skogås”.

Elever i årskurs 4 i Edboskolan, Trångsundsskolan och Kästa skola har arbetat med affischer under läsåret 2016-2017 under temat: Vad betyder Allas Lika Värde och hur kan det tolkas i bild?

Projekten ingår i Huddinge kommuns kultursatsning för alla barn och unga i kommunens skolor med kulturupplevelser och deltagande i Skapande Skola-projekt. Projektledare vid museet är konstnären och tidigare läraren vid Kungl. Konsthögskolan Maria Lindström.

Boka (förfrågan)

Ditt namn (obligatorisk)

Din epost (obligatorisk)

Ämne

Ditt meddelande