Till minne av Cecilia Frisendahl

IMG_7584

Konstnären Cecilia Frisendahl har gått bort. Litografiska Museet var ett av hennes skötebarn. Hon var styrelseledamot och deltog aktivt i museets verksamhet. Fortfarande vid 90 års ålder var hon verksam som konstnär och följde med förtjusning och intresse arbetet när museets tryckare tryckte hennes blad i Johanna.

Cecilia älskade den litografiska stenen. I hennes ögon levde den och hon såg det som en utmaning att använda alla stenens möjligheter. Som lärare vid Konsthögskolan och i ett antal böcker har hon stimulerat andra konstnärer att arbeta med litografi.
När Cecilia fyllde 90 år 2012 döptes Litografiska Museets arbetsstipendium om till Cecilia Frisendahls litografistipendium. Enligt överenskommelse med Cecilia Frisendahls släktingar kan den som vill hedra hennes minne stödja 2015 års stipendiat.

Cecilia Frisendahl lämnar ett stort tomrum efter sig. Vi kommer att sakna en god vän och inte minst hennes humor, entusiasm och arbetsglädje.

För Litografklubbens Arkiv
Birgitta Modigh

IMG_4774Tryckning av en av Cecilia Frisendahls litografier i Johanna

Cecilia Frisendahls litografistipendium
Litografiska Museet i Huddinge har ett arbetsstipendium som har som syfte att främja utvecklingen av stenlitografi som konstart. Stipendiet delas ut årligen i samband med Litografklubbens Arkivs årsmöte i början av maj.
Stipendiet innebär att en konstnär får arbeta på Litografiska Museet under ett år – utan kostnad för material och verktyg – med stöd och handledning av museets tryckare. Stipendiet kan sökas av yrkesutövande konstnärer med erfarenhet av grafiska tekniker, särskilt litografi.
För att stödja en stipendiat: Gåva till Litografiska Museet, bankgiro 5500-6159 eller
plusgiro193443-9. Ange ”Cecilia Frisendahl” och avsändarnamn vid betalningen.