Nya Cecilia Frisendahl-stipendiater

Årets nya Cecilia Frisendahl-stipendiater har nu utsetts bland 12 sökande. De nya stipendiaterna är Helle Carlsson, konstnär och kostymdesigner inom opera, dans, teater och film  och Mikael Jacobsson, konstnär, grafisk formgivare och huvudlärare i Bild och grafisk form på Nyckelviksskolan.

Hjälp upp! Litografi. Helle Carlsson

Helle Carlsson är utbildad kostymdesigner. Vägen till den färdiga produkten går via teckningar. Hon har tidigare stiftat bekantskap med litografin och fördjupade sina kunskaper under våren 2018 då hon deltog i Litografiska Museets litografikurs. I mötet mellan hennes teckningskonst och den litografiska stenen bedömer stipendiejuryn att det kan uppstå intressanta litografier. 

Väntan. Grafit på papper. Maikel Jacobsson

I sina målningar avbildar Mikael Jacobsson gärna utsnitt från miljöer med ett avancerat och mjukt ljus. Utgångspunkten är fotografier skriver han i sin stipendieansökan. Transformeringen från foto till bild är en del av arbetsprocessen. Hans förhoppning är att arbetet med stenlitografi kan lyfta processen ytterligare. 

Stipendiet har fått sitt namn efter Cecilia Frisendahl, som under lång tid var en av Sveriges främsta konstnärer inom det litografiska området. Hon var dessutom aktiv i tillblivelsen av Litografiska Museet 2005 och var med i dess styrelse de första åren. Det delas ut årligen i samband med Litografklubbens Arkivs årsmöte.

Stipendiaterna får arbeta i Litografiska Museets verkstad under ett år, trycka en upplaga i snällpressen Johanna och avsluta med en separatutställning i Litografiska Museets utställningshall under 3-4 veckor.