Två stipendiater utsedda till Cecilia Frisendahls stipendium 2016

Vid Litografklubbens Arkivs årsmöte i dag tillkännagavs årets stipendiater för Cecilia Frisendahls litografistipendium 2016. Stipendiaterna är Emmy Dijkstra och Urban Palm.

winterdreams-2-1200x600
Emmy Dijkstra, Winterdreams

Här är juryns motiveringar:

Emmy Dijkstra
Emmy Dijkstra har sin konstnärliga grundutbildning i Holland. Hon har fortsatt med kurser i collografi, papperslito och etsning. Hon har också undervisat i ett stort antal kurser och workshops, bland annat i papperslito i Sverige, genomfört flera konstprojekt och haft mängder av egna utställningar och samlingsutställningar i Sverige, Holland och USA.
Motivering
Emmy Dijkstra experimenterar med bildspråk och teknik. I sitt motivval söker hon efter ett liv någon annanstans med hoppet om att hitta hem. Hon använder olika grafiska tekniker med en insikt om att varje teknik har sitt eget uttryck.

Urban Palm

Urban Palm, litografi 2012
Urban Palm, litografi 2012

Urban Palm har gått högre konstnärlig utbildning vid Konsthögskolan. Vid sidan av sin konstnärliga verksamhet har under en längre tid arbetat som lärare innan han efter pensionering började med stenlito. Han har, förutom sitt eget konstnärliga skapande, mycket aktivt deltagit i Litografiska Museets verksamhet med handledning och guidning.
Motivering
Urban Palm arbetar ihärdigt med att utveckla den litografiska tekniken för sitt konstnärliga skapande. I likhet med Cecilia Frisendahl har han fängslats av den litografiska stenens möjligheter och uttrycksformer.