Gästtryckare från Schweiz

Ernst Hanke granskar en litografi av Amalia Årfelt Ernst Hanke – mästertryckare från Schweiz – har gästat Litografiska Museet under november (se bilden).
Han har egen verkstad utanför Zürich och har lång erfarenhet av att trycka litografier av framstående konstnärer. Han är en flitig gästtryckare i litografiska verkstäder runt om i Europa.

Det är andra gången som Ernst Hanke kommer till Huddinge, men den här gången hade han haft möjlighet att stanna under en längre period för att arbeta tillsammans med museets konstnärer.
Tanken med besöket var framför allt att visa hur han trycker flera olika färger med en enda sten. Det innebär att konstnären korrigerar stenen löpande utan att  behöva ta in en ny sten i pressen. Det vanliga är annars att man använder en sten för varje färg. Då måste en ny sten slipas, förberedas för varje färg och passas in så att den nya färgen kommer på rätt plats.
Under tio dagar har det pågått en intensiv aktivitet i museets verkstad. Tillsammans med museets tryckare och konstnärerna Amalia Årfelt, Urban Palm, Eva Kerek och Patrick Wagner har Hanke tagit fram en rad färgstarka litografier. En del av dessa kommer att finnas till salu i museet.
Tryckningen har främst skett i museets snällpress Johanna – en press som Hanke  uppskattar mycket att arbeta i, eftersom den är i mycket bra skick. Han har en liknande press i sin verkstad utanför Zürich, men museets snällpress är något äldre.
Under vinterhalvåret är Litografiska Museet öppet på onsdagar 11-15. Övriga dagar pågår en studiecirkel, besök av skolklasser, gruppvisningar och arbete i verkstaden. Den som är intresserad av att komma och besöka museet andra tider är välkommen att höra av sig per mail eller telefon.